Duik de geschiedenis in

Utrecht

Midden in Nederland vind je Utrecht, een van de oudste steden van Nederland. Wist je dat deze Domstad ook een echte waterliniestad is? In en om het 'stadsie' liggen vele forten, groepsschuilplaatsen, kanalen en sluisjes die vroeger zorgden dat de vijand uit het oosten buiten de deur bleef. Nu zijn deze plekken groene oases rond de stad waar je terecht kunt om te wandelen, fietsen, eten, drinken, overnachten en om kennis te maken met de geschiedenis van de waterlinies.

Het Waterliniemuseum

Wandel door de 50 meter lange openluchtmaquette van de waterlinie, maak een parachutesprong met een virtualrealitybril en ervaar zo hoe het landschap eruit ziet tijdens een inundatie: het kan allemaal in het Waterliniemuseum. Deze publiekstrekker in de Hollandse Waterlinies is te vinden in Fort Vechten. 

Meer over het Waterliniemuseum
Mensen zitten op een speciale schommel en dragen een VR-bril.

Wandelen en fietsen - in en om Utrecht

De Kromme Rijn

De kronkelende Kromme Rijn werd vanaf 1870 gebruikt om inundatiewater voor de Hollandse Waterlinies aan te voeren. Waar het eerst een maand kostte om het gebied te inunderen, werd dit nu beperkt tot 4 à 12 dagen. Daarvoor werd een deel van de rivier gekanaliseerd en voorzien van sluizen, bijvoorbeeld in Wijk bij Duurstede, Cothen en Werkhoven. Vandaag de dag is het gebied rond de Kromme Rijn vooral een heerlijk gebied om een prachtige wandeltocht te maken. 

Maak een wandeling langs de Kromme Rijn
Een sluis van zwart metaal en bakstenen in een groene omgeving.

Het Eiland van Schalkwijk - beleef het volledige waterlinieverhaal net buiten Utrecht

Werk aan de Waalse Wetering

Werk aan de Waalse Wetering Een fort overgroeid met gras en omgeven door een fortgracht, gefotografeerd vanuit de lucht.

Dit kleine verdedigingswerk bij het dorp Tull en ’t Waal verdedigde de Achterdijk met de Vuylkoopstoomrug. De kanonnen konden ook de vijandelijke troepen bij Houten onder vuur nemen. Nu is het gratis toegankelijk en geeft het een mooi uitzicht over het linielandschap.

Polder Blokhoven

Polder Blokhoven Trekpontje bij Polderblokhoven

Heb je altijd al eens willen ervaren hoe een geïnundeerd gebied eruit ziet? In Polder Blokhoven komt het onder water zetten van de Hollandse Waterlinies tot leven!

Werk aan de Korte Uitweg

Werk aan de Korte Uitweg Een bakstenen fort van voren gefotografeerd.

Werk aan de Korte Uitweg ondersteunde het veel grotere fort Honswijk. De kazerne diende als onderkomen voor manschappen en als opslagplaats. Nu kun je lunchen in het theehuis, kamperen op het natuurterrein of vergaderen.

Lunet aan de Snel

Lunet aan de Snel Een bakstenen fort van voren gefotografeerd. Op de voorgrond spuwt een fontein water.

Enigszins verscholen in het groen, tussen Fort Honswijk en Werk aan de Korte Uitweg, ligt aan de Gedekte Gemeenschapsweg het kleine maar karakteristieke fort Lunet aan de Snel. Het geschut van dit fort grendelde de toegang tot Fort Honswijk af en hield de Lekdijk onder vuur.

Fort Honswijk

Fort Honswijk Een bakstenen fort omgeven door bomen en planten, gelegen aan een rivier.

Op de Noordoever van de rivier de Lek vind je het grote Fort Honswijk met het karakteristieke torenfort. Samen met Fort Everdingen grendelde dit verdedigingswerk de toegang tot de Lek af. Je kunt het iedere dag tussen zonsopgang en zonsondergang bewonderen. 

Werk aan de Groeneweg

Werk aan de Groeneweg Een groene omgeving met groepsschuilplaatsen en boerderijen.

Werk aan de Groeneweg is een dubbele infanteriestelling die Fort Honswijk verdedigde. Als je door de historische loopgraven loopt ga je terug in de tijd. Via een beleefroute over het terrein, dat dagelijks is opengesteld, kom je alles te weten over de geschiedenis van deze bijzondere plek

Meer forten - in en om Utrecht

Eten, drinken & slapen - in en om Utrecht