Duik de geschiedenis in

Langs de Hollandse Waterlinies: het gebruik van de forten

| Eva Bleeker

In de twaalfdelige tv-serie Langs de Hollandse Waterlinies word je meegenomen door het prachtige en bijzondere gebied van de Hollandse Waterlinies. Ga je mee op reis langs natuurforten, indrukwekkende waterwerken, culturele hotspots en inundatievelden? In aflevering vijf is er speciale aandacht voor het nut en noodzaak van de forten. Waarom zijn er zoveel verspreid over de Hollandse Waterlinies?

Fort Honswijk, wachter aan de Lek

Presentatrice Margreet van Gils begint aflevering vijf op Fort Honswijk. Hier ontmoet ze Johan van der Gun, die haar vertelt over het doel van het fort. Samen met Fort Everdingen aan de andere kant van de Lek zorgde Fort Honswijk ervoor dat vijandelijke troepen niet via de rivier het veilige gebied binnen de Hollandse Waterlinies kon binnenvaren. Ook konden de soldaten in het fort de nabijgelegen inundatiesluis openen in geval van nood, zodat het gebied rond Utrecht helemaal onder water zou lopen. 

Een man en een vrouw lopen in een gang rond een bakstenen torenfort.

Fort bij Spijkerboor: verdedigen en gevangen houden

Daarna vertrekt Margreet naar het Fort bij Spijkerboor, het meest noordelijk gelegen fort van de Hollandse Waterlinies. Hier vertelt Evelyne Blok van Natuurmonumenten hoe met onder andere de geschutskoepels zwakke plekken werden verdedigd, zoals het nabijgelegen kanaal. Na de Tweede Wereldoorlog kreeg het fort een heel andere functie: als gevangenis voor NSB'ers en Indiëweigeraars.

Voorkant Fort bij Spijkboor Beemster

Meer afleveringen en informatie

Ben je benieuwd naar de andere afleveringen van Langs de Hollandse Waterlinies? Ze zijn te vinden op deze pagina!

Langs de Hollandse Waterlinies is een samenwerking tussen de regionale omroepen NHRTV UtrechtOmroep Gelderland en Omroep Brabant.

De serie is mede mogelijk gemaakt door: Hoogheemraadschap De Stichtse RijnlandenHoogheemraadschap Hollands NoorderkwartierWaterschap Amstel, Gooi en VechtWaterschap RivierenlandProvincie Noord-HollandProvincie UtrechtProvincie Gelderland en Provincie Noord-Brabant.